Titulek
Články a úvahy
 
Pavel Kuneš
Zpovědní zrcadlo pro starší děti
(text uveřejněný v Katolickém týdeníku číslo 7/2013)
 
Jak se máte připravit ke svátosti smíření a jaký je váš vzor? Když pročítám evangelium a myslím na vás, kluky a holky, zdá se mi, že Pán Bůh ke každému z vás mluví takto:
 
„Mám plán. Chci, abys byl šťastný, abys nemusel být nespokojený. To je dobré přání, to jistě uznáváš. Já dokonce vím, jak to udělat. Mnozí, tobě podobní, podle mých návrhů jednají. Nepodaří se to vždycky. Ale když se jim to podaří, jsou šťastní. I ty už jsi takové chvíle zažil.
 
Je k tomu třeba, abys nebyl nafoukaný a pyšný, aby sis o sobě nemyslel, že jsi kdovíkdo. Patříš mezi ostatní, nejsi ani míň ani víc. Supermani jsou pohádkové postavy, bylo by směšné, kdyby ses jimi řídil.
 
Určitě máš radost, když ti někdo půjčí, co potřebuješ. Když se můžeš spolehnout, že se tě někdo zastane, není škodolibý a pomůže ti v nesnázích. Určitě jsi zažil jak je příjemné pomoci doma rodičům, aby to u vás bylo pěkné. Věnovat chvíli času sourozencům a hrát si s nimi nebo jim pomoci s domácím úkolem. Půjčit jim hračku a s jejich hračkou zacházet pěkně. Každý si rád zahraje s tím, kdo nepodvádí, nešvindluje, umí prohrávat i vyhrávat. A lež má opravdu krátké nohy.
 
Je k tomu potřeba trochu se ovládat. Není pravda, že musíš mít všechno, co vidíš. To říkají jenom reklamy. Reklamy způsobují, že lidé, kteří se nenaučili ovládat a poslušně následují lákavé nabídky, upadají do dluhů, zoufají si a dokonce přijdou exekucemi o všechen majetek. Televizní pracovníci chtějí udělat každý pořad zajímavým, ale mít pořád puštěnou TV? Není ti líto, jak odpoledne rychle uběhne? Podobné je to s PC.
 
Až budeš starší, bude od tebe vyžadována spolehlivost. Chce to být pánem svých myšlenek a přemáhat pokušení. Naučí-li se kdo ovládat své oči, nebude se dívat ani na pornografické obrázky, které znevažují a ponižují krásné lidské tělo. Tak si ušetří mnoho trápení.
 
Najdi si v kostele někoho blízkého, nejlépe kluk kluky a holka holky, kamarády, se kterými se budeš rád setkávat při nedělní mši. Když v Bibli něčemu nerozumíš, ptej se tak dlouho, až dostaneš odpověď, která tě uspokojí.
 
O všech dalších věcech můžeš se mnou mluvit. To patří do modlitby. V modlitbě si můžeš představit, co by ti o tom řekl můj syn Ježíš a najdeš i řešení svých bolestí.“
 
Já, který to píšu, už mám většinu života za sebou, a vždycky jsem to takhle nedělal. Je mně to líto. Ale je jisté, že ani tobě se to vždycky nepovedlo.
 
Promysli si to znovu a uznej, že to nebylo správné. Ještě se dá všechno napravit. K tomu napravení musíš mít v sobě čisto. Nemůžeš pořád s sebou vláčet ranec výčitek, že jsi dělal nesprávné věci. Urovnej si to v hlavě. Vrať, co není tvé. Usmiř se, s kým se hněváš. Je-li to možné, odpros, komu jsi ublížil a odpusť každému, kdo ublížil tobě. Jdi za knězem, který je církví ustanoven, aby vyslechl tvá provinění a sdělil ti Boží odpuštění.
 
Není to celé dobrá nabídka?

 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!