Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
S papežem Františkem se setkal slovenský prezident
 
Dnes jsem se setkal s papežem Františkem. Pozdravil jsem svatého otce nejen od všech věřících, ale i od všech obyvatel Slovenska. Vyslovil jsem naše obrovské přání, aby navštívil naši zemi. Poděkoval mi a všechny lidi na Slovensku pozdravuje.
 
Věděl jsem, že přijdu za člověkem, který mi bude naslouchat, bude ke mně otevřený, bude mi možná chtět poradit a vyjádří svůj názor. Přesně takový byl. Měli jsme hluboký rozhovor plný citu.
 
Diskutovali jsme o úloze církve jako instituce, která by měla přinášet do společnosti základní hodnoty – odpuštění, lásku, slušnost, porozumění. Je to úkol, který on potvrzuje a považuje za důležitý v dnešním ne jednoduchém světě. Mluvili jsme i o otevřenosti církve, o tom, že musí být přístupná všem lidem.
 
Zmíníli jsme se v rozhovoru například o křtech dětí svobodných maminek, anebo o svatém přijímání lidí, kteří jsou rozvedení. Papež František zdůrazňoval to, o čem často mluví – že si církev musí najít cestu ke každému člověku.
 
Hovořili jsme o víře. Při mé osobní zkušenosti z Dobrého anděla jsem se setkal s rodiči, kterým zemřely malé děti. V té chvíli jsem pochopil, jak je víra důležitá. Neboť v životě se stanou věci, kdy se nemáme oč opřít, a člověk, který nemá víru, ztrácí oporu, kterou potřebuje.
 
Dlouho jsme diskutovali o arcibiskupu Bezákovi i o tom, co nás na Slovensku trápí. Potvrdilo se moje očekávání, s nímž jsem k papeži Františkovi šel: Je to člověk, na nějž můžeme být hrdí, a měli bychom mu přát hodně síly a zdraví v jeho snaze o lepší svět.
 
Andrej Kiska
Převzato z Okénka.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!