Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
Dva rozhovory z Blízkého Východu pro vatikánský rozhlas
 
Chaldejský patriarcha: Přijímat migranty je chvályhodné, avšak není to konečné řešení
Mezinárodního setkání, pořádaného komunitou Sant´Egidio v albánské Tiraně, se účastní také katolický patriarcha chaldejského obřadu v Iráku, Luis Raphael Sako. Ve svém vystoupení vyzval západní společenství k vyřešení válečného konfliktu, který je příčinou hromadného odchodu obyvatel z Iráku a Sýrie:
“Mám z tohoto exodu strach, protože o něm nejsme dobře poučeni. Kolik lidí odchází, jak odchází, co je to za lidi? Pravdou je, že se tito lidé potýkají s potížemi, ale proč tedy neuzavřít mír, budovat mír v jejich zemích a umožnit jim zůstat? Nastává tu roztržka s dějinami, s tradicí, protože migranti pak vstupují do jiné kultury a společnosti. Považuji jejich odchod za provizorní řešení. Samozřejmě tu existuje lidská solidarita, ochota a velkorysost; Evropané přijímají uprchlíky ve svých domovech, ale jak dlouho to bude možné? Vrátí se pak uprchlíci, anebo nikoli? Proč tu není politická vůle k mírovému řešení? Existuje také morální zodpovědnost mezinárodního společenství vůči daným zemím. Nejedná se o ekonomický problém, protože mluvíme o bohatých státech. Lidé, kteří z Iráku odcházejí, mají domovy, práci, školy. Ale jejich budoucnost se zastavila a potemněla, což je smutné, protože kdyby Západ a Spojené státy skutečně chtěly skoncovat s Islámským státem, stačil by jim na to týden.“
 
Odchod mladých lidí je poslední smrtící ranou, říká syrský biskup Audo
Aleppo. Zatímco se mediální pozornosti těší otevřenost Německa vůči syrským uprchlíkům, chaldejský biskup syrského Aleppa, mons. Antoine Audo, komentuje pro zpravodajskou agenturu Fides nejnovější výzvy papeže Františka i situaci v bývalé průmyslové metropoli. „Přáním nás křesťanů a celé církve je zůstat v rodné zemi. Děláme vše proto, abychom tuto naději udržovali při životě“, říká syrský jezuita. Předseda syrské Charity pohlíží na stupňující se migraci zorným úhlem střízlivého geopolitického realismu a pastorační starostlivosti: „Postupný hospodářský úpadek, nárůst chudoby, obtíže s přístupem k lékařské péči samozřejmě po více než čtyřleté válce dopadají na všechny lidi. Léto v Aleppu bylo kvůli výpadkům elektrického proudu a nedostatku vody opravdu strašné. Dnes navíc město zahalila prašná bouře. Člověk by si pomyslel, že už nám chybělo pouze toto. Na druhé straně se však lidem neodvažujeme říci, aby utekli, protože už se jich někdo někde možná ujme“, svěřuje se syrský jezuita.
Biskup Audo se netají tím, že respektuje rodiny, které se k odchodu rozhodnou kvůli dobru svých dětí: „Neprohlásím nic špatného o lidech, kteří chtějí chránit své potomky před utrpením. Cítím však bolest, když vidím odcházejí rodiny, mezi kterými jsou mnohé křesťanské. Je to znamení toho, že válka neskončí, že nakonec převládne zkáza této země“. Chaldejský biskup vykresluje budoucí scénář pomalého, avšak smrtelného vykrvácení, které zemi připravuje o její nejlepší – tedy mladé – síly. „Také v Aleppu slýchávám mladé lidi, kteří se po skupinkách rozhodují k útěku, aniž by rodiče požádali o svolení… Jsme svědky vážného jevu, který je známkou zoufalství. Povede k tomu, že v Sýrii zůstane jen nejstarší generace“. Předseda syrské Charity zároveň odsuzuje systematické zatajování vojenských a geopolitických pohnutek, které vyvolaly hromadnou migraci. „Děláme vše na obranu míru“, vysvětluje pro agenturu Fides, „zatímco na Západě tvrdí, že dělají vše na obranu lidských práv a z tohoto důvodu nadále přiživují tuto hanebnou válku. Žijeme v tomto příšerném paradoxu a vlastně už ani nechápeme, co Západ doopravdy chce“, uzavírá mons. Audo.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!