Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
Biskup z Marseille: Dialog s islámem je možný jedině skrze duchovní postoj
 
Řím. Důležitou událost dialogu mezi křesťany a muslimy, jakou je dnešní návštěva vrchního imáma Univerzity Al-Azhar, komentuje pro náš rozhlas pomocný biskup z Marseille mons. Jean-Marc Aveline, který se v Římě účastní symposia Papežského institutu pro arabská studia a islamistiku:
 
„Myslím, že toto setkání může stimulovat další malá setkání v terénu. Znám v Marseille malou křesťanskou komunitu, která žije ve čtvrti z 95% muslimské. Existují tedy situace na jedné straně velmi křehké, ale zároveň také velmi krásné. Setkání velkého imáma z Al-Azhar s papežem Františkem bude mít mnoho vrstev, ale jistě povzbuzuje tato malá bratrská setkání a je proto také důležité pro nás pro všechny.“
 
Téměř čtvrtina z milionové populace Marseille se hlásí k islámu. Barvité národnostní složení přístavního města doposud vytvářelo doposud poměrně fungující „umění vzájemného soužití“, které nicméně současné krize jak uvnitř islámu tak ve francouzské společnosti činí křehčí, podotýká biskup Aveline.
 
V rozhovoru pro deník La Croix papež František zmínil možnost vydat se právě do Marseille:
 
„Domnívám se, že se mu na Marseiile líbí právě to, že jde z různých důvodů o město „laboratoř“, jak proto, že je obráceno do Středozemního moře, tak proto, že jeho obyvatelstvo je velmi různorodé... Představuje tedy malou „laboratoř“ toho, co by se dalo dělat. Myslím, že tato naše každodenní výzva je tím, co papeže velmi zaujalo.“
 
Podobně jako v mnoha jiných evropských městech také v Marseille jsou čtvrti, které mají charakter ghetta. Jak komentuje biskup Aveline, nejde ovšem v první řadě o problém islámu, nýbrž o problém ekonomický a urbanistický. Ačkoli situace není tak vyhrocená jako např. v belgickém Molenbeeku, tato místa budí obavy, dodává marseilleský biskup:
 
„Jak víte, pro tyto čtvrti je typický také značně intenzívní obchod s drogami a může tam docházet i k obchodu se zbraněmi... To všechno je třeba mít na paměti. Nejde o otázku spojenou výlučně s mezináboženským dialogem. Je to problém spojený s podmínkami a situací evropských měst, které mohou nést zárodky konfliktů a budí skutečně velké obavy.“ Můžeme mít dobré znalosti o islámu i jasnou geopolitickou ideu, ale pokud chceme dojít ke skutečnému dialogu s islámem, je možný jedině skrze duchovní postoj, skrze vnímání muslimů jako lidí stvořených Bohem. Neznamená to být naivní, ale je to sázka, kterou je potřeba udělat, dodává marseilleský biskup. Dialog je možný jedině na základě hluboce duchovního postoje.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!