Titulek
Z činnosti papeže Františka
výtah z www.radiovaticana.cz
 
O pasivní rezistenci odporující milosti
 
Vatikán 1. 12. 2016. Všichni nosíme v srdci překážky odporující milosti. Je třeba je objevit, prosit Pána o pomoc přiznáním, že jsme hříšníci – kázal dnes papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Těmito skrytými překážkami jsou prázdná slova, ospravedlňování či obviňování. Papež v této souvislosti varoval před gepardí spiritualitou, které vyhlašuje, že všechno změní, aby pak nezměnilo nic.
 
Papež potom rozlišil tři typy těchto skrytých překážek. „Existuje odpor prázdných slov“. Papež je vysvětluje poukazem na dnešní evangelium (Mt 7,21.24-27), ve kterém Ježíš svým učedníkům řekl: »Ne každý, kdo mi říká „Pane, Pane!“, vejde do nebeského království«. „Přitakat, plně a velmi diplomaticky přisvědčit, však znamená: ne. Mnoho slov a přitakávání, že všechno změníme, ale pak se nezmění nic. To je gepardí spiritualita těch, kteří plně přisvědčují, avšak naprosto nesouhlasí. To je rezistence prázdných slov.
 
Potom je tu rezistence ospravedlňujících slov – řekl dále papež. To znamená, že se někdo soustavně ospravedlňuje, má vždycky nějaký důvod proti a říká: »Toto jsem udělal či neudělal, protože...« Když se vyskytuje příliš mnoho ospravedlňování, není to bohulibá vůně, nýbrž odporný zápach ďábla. Křesťan nemá potřebu se ospravedlňovat – vysvětloval dále papež. Byl totiž ospravedlněn Božím Slovem. Jde tedy o odporování slovy, která mají ospravedlnit můj postoj, abych nenásledoval, co mi ukazuje Pán.
 
Potom existuje rezistence obviňujících slov. Obviňují se druzí, aby nebylo vidět nás, a nebylo zapotřebí konverze. Odporuje se tak milosti, jak to ukazuje podobenství o farizejovi a celníkovi. Neexistují tedy pouze velké historické překážky jako byla Maginotova linie či jiné, nýbrž takové, které jsou denně v našem srdci, pokračoval papež.
Je třeba prosit Pána o pomoc přiznáním, že jsme hříšníci.
 
Říkám vám, abyste neměli strach, když někdo z vás - někdo z nás - objeví ve svém srdci rezistenci. Řekněte jasně Pánu: »Pohleď, Pane, toto se snažím zakrýt a toto dělat, abych nedovolil vstup Tvému slovu.« A vyslovit důrazně ta krásná slova: »Pane, pomoz mi, ať tvá milost přemůže překážky, které mi staví do cesty můj hřích«. Rezistence jsou vždycky plodem prvotního hříchu, které nosíme. Je špatné je mít? Ne, je to krásné. Špatné je používat je jako obranu před milostí. Mít v sobě rezistence je normální. Řekněme jen: »Jsem hříšník, pomoz mi, Pane!« Připravujme se touto reflexí na blížící se Vánoce.
 
Kázal dnes ráno papež František v Domě sv. Marty.
 
Ověřit XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!